Schabowe poduszki nadziewane serami

Pati
Obiad
29.06.2017 12:18
Schabowe poduszki nadziewane serami

Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka mąki pieprz sól Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry grubości dwóch kotletów schabowych (około 2,5 cm). Wrzucamy na niego nasze poduszki i obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Dorzucamy rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku (nie musimy go obierać), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie, pampuchy), kuleczki ziemniaczane, kopytka lub leniwe. Podpieczone mięso podlewamy około szklanką wody (tak aby przykryła mięso do połowy). Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. W każdym plastrze robimy w środku nacięcie tak aby utworzyć poduszkę. Ser żółty, mozzarellę i oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Każdą z nich spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/wieprzowina/schabowe-poduszki-nadziewane-serami/