Nigdy nie wyrzucaj tych BANANÓW!

Krzysztof
Dom
04.02.2018 19:53
Nigdy nie wyrzucaj tych BANANÓW!

Jeżeli wybierasz w sklepie tylko żółte banany o jednolitym kolorze to nie do końca jest to dobry wybór.

Większość ludzi nie włoży do swojego koszyka bananów z brązowymi lub czarnymi kropeczkami.

Po prostu wolimy, żeby ładniej wyglądały.

Banany są pakowane do transportu jak są jeszcze zielone.

Jakby nie było muszą przebyć bardzo długą drogę od producenta do naszego domu.

Podczas transportu banany dojrzewają robią się pachnące i ładne.

Jednak musisz zauważyć, że najładniejsze banany znajdujesz w markecie.

Zdjęcie Nigdy nie wyrzucaj tych BANANÓW! #1
fot. shutterstock


Te krzywe, z plamkami i te o nieregularnych kształtach częściej można spotkać na jakimś małym bazarze.

I to właśnie te „mało idealne” banany są najlepsze.


Brązowe plamki które posiada banan świadczą o tym, że owoc zawiera cenne substancje które mają świetny wpływ na nasze zdrowie.

Między innymi należy wyróżnić Tumor Necrosis Factor – kiedyś substancja ta nazywana była kachektyną.

Ma ona wpływ na naturalny proces który polega na usuwaniu z naszego organizmu uszkodzonych komórek, a dokładniej komórek nowotworowych.

To właśnie jeden z głównych powodów dla których warto sięgać po banany na których występują brązowe plamki.


Jakie inne właściwości posiadają banany?

Trzeba zwrócić uwagę, że te z brązowymi plamkami zawierają o wiele więcej przeciwutleniaczy niż te idealne żółte banany.

Poza tym warto jeść banany regularnie ponieważ:

  • chronią mózg przed udarem,
  • chronią nasze serce przed zawałem,
  • zwalczają anemię,
  • dodają energii,
  • poprawiają trawienie,
  • zapobiegają utracie wapnia,
  • mają świetny wpływ na mózg,
  • poprawiają humor za sprawą tryptofanu,
  • dbają o odpowiedni poziom cukru we krwi,
  • łagodzą stany zapalne.
Zdjęcie Nigdy nie wyrzucaj tych BANANÓW! #2
fot. shutterstock


Oprócz tego banany zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych:

  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas,
  • żelazo,
  • błonnik,
  • sód,
  • ryboflawinę,
  • niacynę,
  • kwas foliowy,
  • tiaminę,
  • a także witaminy A, C, E, K i witaminę B6.