Składniki: Brownie: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru brązowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 jajka 150 g ciasteczek z czekoladą typu pieguski 100 g dropsów czekoladowych Wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu pieguski 7-8 szt. ciasteczek Oreo Wykonanie: Brownie: Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem z wanilią. Spód ciasta to czekoladowe brownie, w środku znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu pieguski oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Oryginalny przepis znajduje się na blogu Life Love and Sugar , a ja pozmieniałam po swojemu sposób wykonania i również trochę składniki. Na to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i przekładamy do niej gotową masę.