Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa do smażenia – śmietana do podania – posiekana natka pietruszki do podania PRZYGOTOWANIE: Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Do garnka w którym będziesz gotować zupę (musi być to całkiem spory rozmiar) wlej odrobinę oleju i smaż na nim posiekaną cebulę. Ponadto polecam: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po ok 3 minutach dodaj żeberka lub kości i krótko podsmaż, po czym zalej mięso 3 l gorącej wody. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę.