Składniki na ciasto: – 200ml kefiru – 100ml oleju (użyłam rzepakowego) – 1op. suchych drożdży (11g) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 3 szklanki mąki pszennej – 1 jajko do posmarowania Składniki na nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz wg smaku Kefir wymieszać z olejem i lekko podgrzać, dodać sól i cukier. Chcę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne ciasto, z którego piekę swoje ulubione pierożki z jajkiem i szczypiorkiem. Gotowe ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To ciasto jest delikatne jak puch i nadaję się zarówno do wytrawnych, jak i wypieków na słodko.