Składniki: Składniki: - 500 g mięsa mielonego z indyka - ok. 300 g pieczarek - 1 duża cebula - 2 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - 1/3 szklanki mleka - 2-3 łyżki siemienia lnianego mielonego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - sól, pieprz - olej do smażenia Panierka: - 1-2 jajka - 1 szklanka bułki tartej Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie kotlety to zdrowsza alternatywa dla mielonych wieprzowych czy wołowych. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Z otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI (z indyka) Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.