Nawet ta największa, którą wciągnął Karol, chrześniak Eugeniusza 🙂 Składniki: (dla 2 głodnych osób): 300 g krewetek, najlepiej surowych (mrożonych, bo w innej formie są w Polsce bardzo trudno do kupienia) 3 ząbki czosnku Mały pęczek natki pietruszki Łyżeczka oregano Łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo papryczka chili 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła Pół opakowania makaronu spaghetti, albo linguini (jeśli dacie więcej makaronu, to daniem najedzą się i 4 osoby) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy (woda powinna mieć smak wody morskiej), wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Gdy się rozpuści, wrzucamy na patelnię czosnek i smażymy mieszając około minuty, dwóch, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił). Na koniec posypujemy pietruszką i ewentualnie dodajemy łyżkę zimnego masła, które szybko rozprowadzamy w sosie, żeby stał się bardziej aksamitny. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu, czyli w 10-12 minut. To spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Tak przygotowane krewetki podajemy z makaronem (wtedy dobrze jest dodać parmezanu), albo z dobrym pieczywem. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie.