Rolada orzechowa

Ewa
Ciasta
18.01.2018 9:17
Rolada orzechowa

Ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 270 g mąki pszennej + do podsypania Nadzienie: 120 g zmielonych orzechów włoskich 2 białka 1 laska wanilii 50 g cukru pudru Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Udostępnij Zapisz Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:) Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje. Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk. Przed podaniem możemy posypać roladę cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/18/rolada-orzechowa/