ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Obiad
11.01.2018 19:22
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Zanim przejdziemy na jesienne gotowanie – zupy i gulasze, warto zrobić:) 5.0 from 2 reviews Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem Drukuj Prep time 30 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 20 min Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 2 serki typu włoskiego (np. capri) 3 jajka 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 300 g szpinaku łyżeczka oliwy sok i skórka z połowy cytryny 2-3 młode cukinie ¾ sosu pomidorowego ( najlepiej domowy) 1 mozzarella Instructions Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Ta zapiekanka z cukinią powstała właśnie wtedy – dużą inspiracją była tu Lazania z cukinii z mięsem czyli danie, które w sezonie na cukinię zawsze powtarzam, w różnych konfiguracjach. Teraz wykorzystałam ten sam patent – czyli plastry cukinii zamiast płatów lazanii, z tym że tym razem wegatariańsko – w środku ser biały ze szpinakiem i dodatkiem sosu pomidorowego. Na to wyłożyć plastry cukinii (jak plastry lazanii) - na to ⅓ sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą. W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/09/zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem-i-bialym-serem/