Krewetkowe kulki z egzotyczną sałatką z pomarańczy

Edyta
Obiad
09.01.2018 17:06
Krewetkowe kulki z egzotyczną sałatką z pomarańczy

🙂 Krewetkowe kulki z egzotyczną sałatką z pomarańczy Składniki 250 g krewetek, 1 ząbek czosnku, 2 cebule dymki, 3 łyżeczki sosu sojowego, sok z cytryny, 3 łyżki mąki, bułka tarta, 1 jajko (białko), olej, 1 duża lub 2 małe pomarańcze, kawałek świeżego imbiru, cukier brązowy, świeża kolendra (opcjonalnie). Podrzucam Wam przepis na krewetkowe kulki (bo klopsy czy pulpety z krewetek brzmią mi jakoś dziwnie 😀 ) z prostą sałatką z pomarańczy. Smażymy na gorącym oleju przez około 5 minut, tak aby pulpet był z każdej strony przyrumieniony. Danie idealnie sprawdzi się na obiad, ale również jako przystawka czy danie na imprezę. Całość doprawiamy 2 łyżeczkami sosu sojowego, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Teraz gdy potrzebuję małego kawałka do potrawy, po prostu wyciągam go kilka minut wcześniej z zamrażalki. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. Imbir i świeżą kolendrę siekamy i mieszamy z kawałkami pomarańczy. 🙂 Jakiś czas temu pokroiłam świeży korzeń na kawałki i zamroziłam je. Jeśli chodzi o imbir, to nie kupuję za każdym razem całego korzenia – nie używam go aż tak często. Jak Wam się podoba takie przedstawienie krewetek na talerzu?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://origamifrog.pl/krewetkowe-kulki-egzotyczna-salatka-pomaranczy/