Łącznie: 1 godz. 20 min. Makowiec zebra Potrzebne składniki 1 puszka maku na makowiec z bakaliami 250 g mąki 100 ml mleka 80 g masła 2 jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 0,5 łyżki spirytusu 0,5 opakowania cukru wanilinowego skórka pomarańczowa (orzechy, miód) Makowiec zebra wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Makowiec na mniejszych proporcjach idealnie pasuje na wizyty gości nie tylko od święta. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: W tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Na papierze do pieczenia układamy rozetę z ruloników przeciętą stroną do dołu (i do góry jak kto woli). Kroimy na plasterki układamy w kształcie rozetki i pieczemy bez zawijania w papier. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy dzielimy i rozwałkowujemy na prostokąt. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-45 min. Masę makową mieszamy z pianą z białek.