CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać?

Krzysztof
Kulinaria
05.01.2018 18:11
CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać?

Ta bardzo ciekawa odmiana marchewki pochodzi z Azji.

Pochodzi z czasów starożytnych więc nie jest to żadna „nowość”, ale została wyparta przez odmianę marchwi którą dobrze znamy czyli pomarańczową.

Czy warto zainteresować się czarną marchewką?

Zdjęcie CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać? #1
fot. shutterstock


Na pewno. Mimo wielu podobieństw z pomarańczową odmianą, czarna marchew to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy.

To właśnie dlatego jest czarna.

Działanie przeciwutleniaczy jest o wiele mocniejsze niż w przypadku pomarańczowej marchwi.

Jedząc czarne marchewki pomagamy naszemu organizmowi zwalczyć stany zapalne.

Czarna marchew zawiera także antocyjany – specjalne substancje, naturalne barwniki które po spożyciu pełnią funkcje ochronne naszego organizmu.

Dodatkowo mają dobry wpływ na serce – zapobiegają chorobom układu krążenia.

Regulują poziom cukru we krwi, a także obniżają poziom złego cholesterolu.


ODCHUDZANIE

Czarna marchew świetnie wspomaga odchudzanie.

Jest niskokaloryczna oraz zawiera sporo błonnika.

Dzięki temu odpowiednio dba o nasz układ pokarmowy poprawiając trawienie.

Dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn poprzez usuwanie złogów pokarmowych z jelit.

W konsekwencji nasz metabolizm zaczyna przyspieszać.

Zdjęcie CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać? #2
fot. shutterstock


Poniżej prezentujemy prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z czarnej marchwi.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • czarna marchew – 4 duże marchewki,
  • jabłka – 2 sztuki,
  • woda – 400 ml.

Jeżeli masz wyciskarkę do warzyw i owoców to wystarczy tylko dokładnie umyć marchew i jabłko, a następnie wycisnąć z nich sok.

Możesz także umyć marchew i jabłka, obrać je i po pokrojeniu na mniejsze kawałeczki wrzucić wszystko do blendera i zblendować.

Podane proporcje dotyczą porcji soku dla dwóch osób.