Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – fasolka po bretońsku – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa – pomidorowa z ryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – według uznania – 5 listków laurowych – 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego – 1 łyżeczka majeranku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – sól, pieprz – 2 łyżki oliwy do smażenia – natka pietruszki do podania – pieczywo do podania Wodę odlej, flaki zalej nową porcją i gotuj przez 1h, następnie odlej wodę z gotowania, dodaj nowej świeżej wody i tym razem dodaj już przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, trochę pieprzu w ziarnach. Poleca Ci także: – kotlet schabowy – tatar wołowy Tym bardziej że już wyczyszczone flaki możecie dość łatwo kupić w sklepach, wystarczy więc chwila czasu, kilka składników i zupa gotowa. Jeśli jednak możecie wietrzyć pomieszczenie w którym się gotują lub macie bardzo wydajny wyciąg, polecam zrobienie ich własnie w domu. Następnie dodaj oregano i paprykę w proszku, smaż przez min 1 minute aby papryka pokryła warzywa i zaczęła pachnieć. Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka z flakami i gotuj jeszcze około 6-8 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę lub na tzw zapałkę w cienkie słupki. Ja flaki lubię od dzieciństwa, choć sama robię dość rzadko ze względu na ich zapach podczas gotowania.