Możesz zrobić także przekąski z łososia i ciasta francuskiego – np. ciasto francuskie z łososiem, suszonymi pomidorami i fetą, na które przepis znajdziesz tutaj. W płaty wędzonego łososia możesz też zawinąć kremowy serek lub ser feta i zrobić z nich roladki lub małe sakiewki. Z łososiem idealnie komponuje się awokado czy gotowane jajko – możesz zrobić crostini z wędzonym łososiem i jajkiem lub awokado. Ponieważ łosoś jest bogatym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na organizm, m.in. zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe i zapobiegają depresji – co w okresie jesienno-zimowym przydaje się jeszcze bardziej. Za kilka dni opublikuję jeszcze inne przekąski z łososia i ciasta francuskiego, dlatego polub mój fanpage lub zapisz się do newslettera by nie przegapić nowych przepisów :) Najbardziej popularne są przekąski z ciasta francuskiego lub małe kanapeczki z łososia. W łososiu jest też wiele witamin – witaminy z grupy B czy witaminę D (na tą witaminę także powinniśmy zwracać szczególną uwagę, gdy słońce jest schowane za chmurami). Jeśli tak jak ja jesteś na diecie bezglutenowej kanapeczki zrób z chlebem bezglutenowym (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziesz tu) lub na plasterkach ogórka.