Najlepszy na Święta i Nowy Rok Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przygotowanie kapusty białej Po ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Ile domów, tyle przepisów na bigos - dziś podaję przepis na przepyszną wersję bigosu, który robi się w moim rodzinnym domu. Przygotowanie żeberek Pokrojone żeberka obsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną w kostkę oraz przyprawy angielskie ziele liść laurowy pieprz sól. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie