Składniki: 2 białka 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 kopiata łyżka mąki jaglanej (lub ryżowej, owsianej czy innej ulubionej) szczypta soli 1 łyżka ksylitolu 1 małe jabłko 1/2 łyżeczki cynamonu Karmel: 1 szklanka daktyli + gorąca woda do zalania 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Miksować na gładką i kremową masę, dolewając wody, aż do uzyskania preferowanej konsystencji karmelu (u mnie była dość rzadka, ale nie całkiem płynna). Przełożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zmięknie. Dziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Omlet wyciągnąć, polać karmelem a na wierzch wyłożyć kawałki jabłka.