Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu)) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Masę po schłodzeniu, wymieszać z utartymi żółtkami i połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek. Strucle przełożyć do foremek (30 cm x 12 cm), odstawić do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu). Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm) Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 40 centymetrów i posmarować masą. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto podzielić na 2 części. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 9. Mak wypłukać i zagotować 10. Podsmażyć mak z cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Wymieszane drożdże z jajkami przelać do mąki 7. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.