Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Sylwia

Ciasta

18.12.2017 11:59

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Ciemne herbatniki namoczyć w mleku i wyłożyć pierwszą warstwę na spód formy. 5 łyżek (200 g) nutelli rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na herbatniki Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku. Składniki: 45 herbatniki ciemne 45 herbatniki jasne 500 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 350 g kremu Nutella 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki mleka 100 g orzechów laskowych 2 batony Kinder bueno (opcjonalnie) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Następnie zmiksować je za pomocą blendera na gęstą masę (im dłużej tym lepiej, najlepiej aby miała ona konsystencje masła orzechowego). 375 ml śmietanki 36 % ubić na sztywno (odłożyć 1 – 2 łyżki do polewy). Resztę nutelli (2 – 3 łyżki) rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 5 -10 minut, aby zgęstniała. Jasne herbatniki namoczyć w mleku, ułożyć je na masę czekoladową. Jeśli Wasza blaszka nie jest w najlepszym stanie jej spód(forma 20 cm x 30 cm) można wyłożyć grubą folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W rondelku rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady z 1 łyżeczką masła. Serek mascarpone (250 g) zmiksować z 2 łyżkami nutelli. Udekorować ciasto na wzór batonu Kinder bueno Poprzedni 1 z 26 Następny Dodać ubitą śmietanę i wymieszać, najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyć na jasną warstwę herbatników. Przygotować masę czekoladową: Połowę (375 ml) śmietany kremówki ubić na sztywno. Resztę serka mascarpone (250 g) zmiksować ze zmielonymi orzechami i 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto składa się z 4 warstw herbatników oraz dużej ilości kremu czekoladowego i orzechowego. Ciasto przykryć ostatnią jasną warstwą herbatników namoczonych w mleku. Masę przełożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. 1. Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników 2. Następnie potrzeć je w rękach tak, aby odpadła z nich skórka. Polać ciasto po górze, tworząc wzór jak na batoniku Kinder Bueno. Rozsmarować masę na ciasto 19. Przygotować krem orzechowy: Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, wystudzić. Czas wykonania: 1 h 30 min (+ minimum 3 h chłodzenia)

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/ciasto-kinder-bueno-bez-pieczenia/