SKŁADNIKI: - 2 garści rukoli - 100 g filetów śledziowych w oleju - 2 łodygi selera naciowego - 2-3 mandarynki - 2 łyżki pestek słonecznika - 1 łyżka oleju lnianego SKŁADNIKI NA DRESSING: - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka musztardy francuskiej - świeżo mielony pieprz kolorowy 15 min. 5 min. 2 porcje PRZYGOTOWANIE: - W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. - Mandarynki obieramy, możliwie dokładnie usuwając białe błonki, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na mniejsze cząstki. - Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie (około 1,5 cm) paski. Następnie wykładamy cząstki mandarynki, plasterki selera naciowego, a na koniec sałatkę posypujemy pestkami słonecznika. Cząstki śledzia zanurzamy w miseczce z sosem, a następnie układamy ostrożnie na rukoli.