Pierniczki bananowe w czekoladzie

Natalia
Boże Narodzenie
16.12.2017 15:57
Pierniczki bananowe w czekoladzie

Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny stół - to takie pierniczki last minute :) Ciastka zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ale sprawdzi się też dobrze mąką pszenna pełnoziarnista. Składniki (8-10 pierniczków): 1 duży dojrzały banan 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Pierniczki można też zrobić w wersji wegańskiej - nie zawierają one w końcu ani jajek ani masła, a miód można zastąpić np. syropem klonowym. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/12/pierniczki-bananowe-w-czekoladzie.html