Składniki: (na 50-60 sztuk) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 230 g zimnego masła - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Michałkowa: - 250 g serka mascarpone - 50 ml śmietanki 30 % - 140 g cukierków Michałki - 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnie 1 łyżka alkoholu Masa z Nutellą: - 250 g serka mascarpone - 2-3 łyżki Nutelli - 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych Nadziewane masą z orzechów gotowanych w mleku lub z mleka w proszku, były nie lada atrakcją. Orzeszki można przygotować dużo wcześniej niż nadzienie i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pudełku tekturowym. W zagłębienia w orzechownicy wkładać przygotowane kulki ciasta. ’ Orzeszki zrobione są z ciasta kruchego, dają zatem olbrzymie pole do popisu, bo nadziać możemy je właściwie wszystkim. Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnicę lub blat kuchenny wysypać wszystkie składniki sypkie – mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Ponieważ same orzeszki wymagają nieco zachodu postanowiłam przygotować dla Was dwie bardzo szybkie masy – Michałkową i z Nutellą. Serek mascarpone i Nutella powinny być w temperaturze pokojowej. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić. Orzeszki będą bardziej kruche, gdy poleżakują w temperaturze pokojowej. Obydwie z dodatkiem mielonych orzechów prażonych i mascarpone. Ciasteczka orzeszki lata świetności miały w głębokim PRL-u. Po nadzianiu masą ciasteczka należy przechowywać w lodówce. Zamknąć maszynkę i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony. Tak było z moją orzechownicą – maszynką do robienia orzeszków. Kajmakiem, ganache, masą z masłem orzechowym czy budyniową. Orzeszki wyjąć z maszynki i wystudzić. W razie potrzeby odciąć nożykiem nierówne brzegi. Dostałam ją w prezencie lata temu. Czasem przydaje się odkurzenie strychów i najgłębszych zakamarków szaf, by odnaleźć urządzenia, które nie jedno już widziały.