Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina: 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść żurawiny perełki ozdobne Wykonanie: Biszkopt: Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się pomęczyć, aby upiec wykwintny tort 😉 Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Beza makowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika.