Składniki na 6 niewysokich choinek : 2 szkl mąki pszennej (moja mąką była bardzo wilgotna i musiałam dodać jeszcze 1/2 szkl, więc musimy kontrolować jego wilgotność aby nie było zbyt kleiste, ma być elastyczne i miękkie ) 3/4 szkl cukru 6 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 40 g masła 1 całe jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Na Lukier i ozdoby: 1 białko jaja kurzego 1 szklanka cukru pudru śnieżynki z cukru, złote perełki oraz gwiazdki z opłatka od Dr.Oetker Do zapakowania : woreczki z celofanu wstążka małe wizytówki 1. Miód z masłem oraz cukrem podgrzewam w rondelku do ich rozpuszczenia. Teraz zaczynamy sklejać nasze choinki zaczynając od nałożenia odrobiny lukru na środek dużej gwiazdy, a kończąc na przed ostatniej gwiazdce gdyż gwiazdkę stojącą na samym czubku przyklejamy dopiero gdy będą gotowe wszystkie choinki i lukier na nich będzie zastygnięty. Pamiętajmy aby wszystkich ciasteczek było tyle samo ( od najmniejszego do największego i w grupach czyli u mnie po 5 gwiazdek na jedną choinkę ) Gotowe pierniczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temp. 180 stop przez około 8-10 min. 4. 7. Na samym końcu już ustawiłam gwiazdki na czubku i nakleiłam złote gwiazdki z opłatka co nie jest konieczne ale ładnie wygląda. Białko jaja kurzego (które wcześniej powinniśmy dokładnie wymyć oraz sparzyć we wrzątku) umieściłam w misce i zasypałam cukrem pudrem, ucierałam drewniana kopyścią przez około 5-10 min do uzyskania dość gęstej konsystencji. 3. Następnie wyjmuje z lodówki, chwilkę czekam aż się ogrzeje i zagniatam, następnie wałkuje na grubość 0,5 cm i wykrawam ciasteczka gwiazdki. Następnie krótko zagniatam ręcznie już na blacie, chowam na 1 h do lodówki.