A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Pierogi pieczone: Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajko, olej i szczyptę soli. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...