Składniki: Sposób przygotowania: - wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar - 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej DUDA - pęczek włoszczyzny - 4-5 dużych ziemniaków - 2 cebule - 5 liści laurowych - 5 ziaren ziela angielskiego - łyżka masła - sól - pieprz - cukier - ocet - majeranek - śmietana do zabielenia Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. #Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 5-6 Czas przygotowania: ok. 2 h Włoszczyznę (bez pora) obieramy i kroimy w kostkę. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Kiełbasę kroimy w plasterki.