Karp ma swoje stałe miejsce na większości wigilijnych stołów. Nie zawsze jednak udaje się nam dostać rybę, której nie można zarzucić niczego pod względem świeżości, smaku i gramatury. Żeby karp był smaczny i zdrowy, musi być odpowiednio hodowany, transportowany i przechowywany. W innym wypadku ryba albo będzie niesmaczna i mniej odżywcza, albo po usmażeniu jej zostanie połowa mięsa.
Jakiego karpia wybrać?
Najlepszym wyborem będzie kupno karpia żywego
Jeśli jednak nie chcesz wykonywać dalszych czynności z tym związanych, kup karpia uśmierconego i oprawionego w miejscu, w którym się go sprzedaje. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie kupujesz zdechłej z różnych powodów ryby.
Jeśli jednak kupujesz karpia pakowanego (np. filety) upewnij się, że miejsce jego pochodzenia to Polska. W innym przypadku może się okazać, że karp był transportowany z daleka, co sprawia, że prawdopodobnie nie jest już świeży.
Zwróć uwagę na miejsce, w którym pływa karp
Jeśli w pojemniku karpie pływają bokiem, lub jest ich bardzo dużo – wybierz inny miejsce do kupna karpia. Taki sposób przechowywania ryb jest nieodpowiedni. Karpie zawsze powinny pływać swobodnie, grzbietem do góry.
Odpowiednia waga ryby
Najlepsze karpie to takie, które ważą 1,5-2,5 kg. Te większe mogą okazać się zbyt tłuste lub napakowane niezdrową paszą. Natomiast te mniejsze dość ciężko filetować i komponować z nich dania.
Jak rozpoznać świeżego karpia?
Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego oczy i skrzela. Skrzela powinny być czerwone, a oczy szkliste. Zamglone oczy to wystarczający powód, aby nie kupować tej ryby. Zwróć uwagę również na teksturę mięsa. Mięso powinno być sprężyste i gęste.
Naciśnij mięso
Naciśnij mięso palcem w okolicy głowy ryby. Jeśli mięso szybko wraca do poprzedniej formy, jest sprężyste, to prawdopodobnie jest jeszcze świeże.
Sprawdź oczy
Dokładnie przyjrzyj się jak wyglądają oczy ryby. Świeży karp powinien mieć wypukłe i błyszczące oczy. Jeśli oczy są matowe i zapadnięte – lepiej wybierz inną sztukę.
Sprawdź skrzela
Skrzela świeżego karpia powinny mieć intensywny czerwony kolor. Unikaj kupowania ryby, której skrzela są już blade lub takie, które pokryte są plamami.
Sprawdź skórę
Skóra karpia powinna być gładka i jednolita. Skóra z plamami, wypustkami i bez połysku oznacza, że ryba jest nieświeża.