Wiele gospodyń już zaczęło przygotowania do wigilijnej kolacji. Niektóre osoby wolą wcześniej przygotować świąteczne dania i zyskać więcej wolnego czasu bliżej Świąt. Bo przecież poza gotowaniem jest wiele innych czynności do zrobienia. W tym intensywnym okresie możemy rozłożyć sobie obowiązki w czasie. Warto rozważyć więc wcześniejsze przygotowanie potraw i ich zamrożenie. Jakie dania możemy mrozić? Oto kilka wskazówek?
Przygotowanie wszystkich świątecznych potraw na świeżo w Wigilię jest dużym wyzwaniem. Samo lepienie uszek i pierogów jest bardzo pracochłonne. Do tego krokiety, barszcz, zupa grzybowa i makowiec....
Czy można mrozić kokiety?
Oczywiście, że tak! Możemy zamrozić je w całości – zawinięte w naleśniki. Nie należy ich jednak panierować, tylko zrobić to na świeżo po rozmrożeniu.
Innym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu i jego zamrożenie. Naleśniki możemy usmażyć na gotowo i zawinąć w nie rozmrożony wcześniej farsz.
Mrożenie świątecznych wypieków
Oczywiście mrożenie makowca, pierniczków i keksów też jest możliwe. Należy pamiętać, że wyroby przed włożeniem do zamrażarki muszą być chłodne. Ponadto dekoracje powinno wykonać się dopiero po rozmrożeniu.
Co z bigosem i świątecznymi pasztecikami?
Oczywiście bigos jest potrawą, którą także można zamrozić. Jednak lepiej rozważyć jego zawekowanie w słoiki. Świetnie zachowa świeżość i będzie gotowy zaraz po otwarciu słoja.
Wiele osób przygotowuje także paszteciki do barszczu. Przekąski te także można zamrozić.
Mrożenie pierogów i uszek
Świetnym rozwiązaniem jest wcześniejsze ulepienie pierogów i ich zamrożenie.
Surowe pierogi mogą leżeć w zamrażarce do trzech miesięcy. Surowe pierogi należy płasko rozłożyć na desce i włożyć do zamrażarki. Po 1,5 godziny pierożki można wrzucić do woreczka.
Jeśli zdecydujemy się na zamrożenie ugotowanych pierogów, możemy przechować je do miesiąca. Warto podkreślić, że mrożenie nie wpływa negatywnie na ich smak i jakość. Ugotowane pierogi należy wystudzić i dobrze natłuścić, następie włożyć na płasko do woreczków do mrożenia.
Te same zasady dotyczą uszek wigilijnych.
Mrożenie barszczyku i zupy grzybowej
Oczywiście możemy zamrozić także zupy. Należy zaczekać do wystudzenia i zamrażać w strunowych woreczkach.
Możemy też rozważyć zawekowanie zup w słoikach.