Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżeczka sody 3 jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki 30% 1 cytryna Dodatkowo: podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market biały lukier Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta, jak i na spotkania z przyjaciółmi. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Dolną część smarujemy kremem (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji), na wierzch wykładamy podchmielone wisienki. Dziś polecam Wam mój świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami. Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami