Składniki
Składniki na ciasteczka:
120 gram cukru pudru
70 gram mąki migdałowej
2 białka (50 gram białek - najlepiej zważyć na wadze spożywczej)
50 gram cukru
Składniki na nadzienie:
50 gram malin
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
6 łyżek masła
2 łyżki cukru pudru
Przepis
Cukier puder oraz mąką migdałową miksujemy ze sobą za pomocą blendera, następnie całość przesiewamy przez sitko do miski.
W osobnej misce ubijamy białka z dwóch jajek stopniowo dodając cukier. Gdy już nasze białko będzie sztywne dodajemy wcześniej połączony ze sobą cukier puder oraz mąkę migdałową. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników za pomocą szpatułki. Masa powinna swobodnie spływać ze szpatułki. Jeśli chcemy nadać kolor naszym ciasteczką to teraz jest ten moment, kiedy możemy dodać barwnik spożywczy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy kucharskiej o okrągłym otworze o średnicy 7-10 mm. Trzymając pionowo naszą szprycę kucharską formujemy na papierze do pieczenia makaroniki o średnicy około 3 milimetrów. Gdy już skończymy formować nasze makaroniki należy uderzyć blachą kilka razy o blat. Tak przygotowane makaroniki odstawiamy na około godzinę, aby obeschły. Nasze makaroniki pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy nasze ciasteczka do wystygnięcia ( spód ciasteczek powinien być twardy, środek miękki).
Przygotowanie nadzienia:
Maliny podgrzewamy w garnuszku z dodatkiem cukru oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. W osobnej misce miksujemy 6 łyżek masła oraz 2 łyżki cukru pudru następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z malin. Całość dokładnie łączymy ze sobą.
Tak przygotowane maliny przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się nasion i odstawiamy do ostudzenia.
Gotowe makaroniki przekładamy nadzieniem.