Czy jaja od kur z różnych chowów naprawdę różnią się jakością?

Agnieszka
Zdrowie
05.12.2017 17:27
Czy jaja od kur z różnych chowów naprawdę różnią się jakością?

Czy jaja oznaczone zerem różnią się czymkolwiek od jaj z numerem trzy? Pod uwagę wzięto smak, jakość, makroskładniki i mikroskładniki odżywcze. Jaki jest rezultat?

Departament Rolnictwa w USA, w 2010 roku przeprowadził eksperyment, w którym porównano szeroko pojętą jakość jajek od kur z wolnego wybiegu lub chowu ściółkowego oraz od kur z chowu klatkowego.


Zdjęcie Czy jaja od kur z różnych chowów naprawdę różnią się jakością? #1

Oznaczenia na jajkach

Pierwsza cyfra to oznaczenie chowu:

3- chów klatkowy

2- chów ściółkowy

1 – chów na wolnym wybiegu

0 – chów w warunkach naturalnych

Kolejne oznaczenie wskazuje na kraj pochodzenia. Polskie jaja oznaczone są symbolem PL.

Następnie widzimy numer, który jest numerem weterynaryjnym. Dwie pierwsze cyfry to numer województwa, dwie kolejne to powiat, następne to rodzaj działalności i ostatnie dwie ostatnie to identyfikator hodowcy.

Smak

Okazało się, że pod względem smaku, jaja nie różnią się od siebie praktycznie w ogóle. A właściwie, na smak jajek nie mają wpływu warunki, w jakich żyje kura, która je znosi.

Składniki odżywcze

Tłuszcz i białko:

Badania wykazały, iż nie ma znaczącej różnicy pomiędzy zawartością białka i tłuszczu w jajkach pochodzących od różnie hodowanych kur. Co więcej, okazało się, że jaja od kur trzymanych w klatkach zawierają białko o lepszej gęstości, a co za tym idzie – lepszej jakości. Czy to jednak wystarczający powód, aby wspierać chów klatkowy kur? Nie.

Zdjęcie Czy jaja od kur z różnych chowów naprawdę różnią się jakością? #2

Witaminy i minerały

Choć na poziomie makroskładników wyraźnych różnic w jakości jajek nie ma, zawartość mikroelementów znacząco się różni.

Jajka od kur z wolnego wybiegu bogatsze są w kwasy omega-3. Co więcej, kury z wolnego wybiegu, o ile mają możliwość jedzenia trawy, znoszą jaja o wyższej zawartości witaminy D i E.

Czy warto więc płacić więcej za jaja od „szczęśliwych kur”?

Pomimo tego, że jaja te niewiele różnią się pod względem jakości, z etycznego punktu widzenia warto zapłacić za jajka z wolnego wybiegu więcej. Nie dostarczą nam one o wiele większej dawki substancji odżywczych (poza nieco większą ilością omega-3, wit. E i D), ale lepiej będzie nam się zasypiać ze świadomością, że nie przykładamy ręki do skandalicznego hodowania kur w klatkach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną