Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żurek z kiełbasą i jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki - 300 g wędzonego (surowego boczku) - 200 g dobrej białej kiełbasy - 250 ml zakwasu żytniego na żurek - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 jajka - 2-3 suszone grzyby - 2 płaskie łyżki chrzanu - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz (sól, majeranek) Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. - Wykładamy ugotowane na twardo jajko i kawałki kiełbasy na talerz i zalewamy wywarem. Sposób wykonania - Boczek wkładamy do zimnej wody (ok. 2 litry) w całości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego. --- Reklama --- W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w kawałki. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu.