Sernik gotowany na cieście miodowym

Agnieszka
Ciasta
04.12.2017 21:04
Sernik gotowany na cieście miodowym

Składniki: Ciasto miodowe: - 50 dag mąki - 15 dag cukru pudru - 20 dag masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu - 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 3/4 szklanki cukru - 10 dag masła - 2 łyżki cukru waniliowego - 4 jajka - 1 budyń waniliowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - pół szklanki mleka - Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. - W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany-na-ciescie-miodowym.html