Ponadto jajka 4 puszka pomidory 1 większa szalotka 1 ząbki czosnek 2 łyżeczka przecier pomidorowy 1 łyżeczka ocet balsamiczny 1 szczypta kumin szczypta cukier szczypta papryka ostra szczypta papryka słodka sól pieprz dojrzałe awokado 1 do posypania bazylia świeża Instructions Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki. Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą to jedna z moich nowych propozycji na urozmaicenie tego pysznego i aromatycznego dania. Jajka, doskonale przyprawiony sos pomidorowy, dodatek pieczonej (z kilkoma kroplami dobrej oliwy) papryki, awokado i garść rukoli, która dodaje nieco charakterystycznego orzechowego posmaku. Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane dużą ilością rukoli w towarzystwie ulubionego pieczywa. [/foodiepress] Wszystkie te składniki tworzą doskonałą całość, która podana z tostem lub świeżym pieczywem (najlepiej bezpośrednio z patelni) stanowi niezwykle pożywny, smaczny i niebanalny początek dnia. Niezwykle aromatyczne jajka gotowane w pomidorach, z dodatkiem pieczonej papryki, awokado i rukoli. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Polewamy oliwą, doprawiamy intensywnie solą, pieprzem oraz posiekanym ząbkiem czosnku Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.