Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka miodu naturalnego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 400 g masy krówkowej (kajmak) - 250 g serka mascarpone - 200 ml śmietany 36% - Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami. - Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Krem: - Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. - Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Dodatkowo: - 50 - 80 g orzechów włoskich Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. - Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). - Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę.