GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO!

KAROLINA
Boże Narodzenie
03.12.2017 15:26
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO!

Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania drożdży świeżych MASA: (jak pisałam wyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej - 200 g masła z orzechów laskowych - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 3 łyżki miodu W/w składniki wymieszaj na jednolitą masę. Przed włożeniem do pieca posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, aby była pięknie złota ;-) Gwiazdę polukrowałam dodatkowo, najprostszym lukrem: cukier puder zmieszałam z sokiem z cytryny, aż do momentu otrzymania dość gęstej masy (tak jak śmietana), gwiazdę polałam lukrem i gotowe! Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego, powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie, wlej do niego ciepłe - ale nie może być gorące!- mleko, dodaj łyżkę cukru i pokrusz drożdże, wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę. Gwiazda z ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na okrągłe blaty. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Blat ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy blatem i zlepiamy ciasto, dół z górą po obwodzie koła. Zgodnie z obietnicą mam dla Was kolejny hicior na Święta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/12/gwiazda-z-ciasta-drozdzowego.html