Składniki: 250 g mleka w proszku (1 ½ szklanki) 125 g masła 82% (½ kostki) 150 g cukru (0,7 szklanki) 4 łyżki kakao (35 g) 100 ml mleka 150 g herbatników 200 g orzechów (40 g pistacji, 70 g włoskich, 50 g laskowych, 40 g migdałów) Przygotowanie: W garnku rozpuścić masło. Zmielić 100 g herbatników na piach, a 50 g rozkruszyć na kawałki za pomocą wałka. Następnie przełożyć masę do formy (forma 22 cm x 9 cm) i wilgotną dłonią dokładnie ubić, tak aby nie było cały blok był zwarty. Polecam użycie sylikonowej formy, jeśli nie macie takiej, zwykłą formę należy wyłożyć papierem do pieczenia co zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do boków. Ilość porcji: 16 – 20 plasterków (forma 22 cm x 9 cm) Uwielbiam czekoladę z całymi orzechami, a więc nie mogła się oprzeć i musiałam dodać mnóstwo różnego rodzaju orzechów. Tak przygotowany blok ostawić do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Przed podaniem blok czekoladowy pokroić w plastry lub kostkę. Mój pierwszy blok czekoladowy jaki zrobiłam i jadłam 🙂