Ciasto na karpatkę w kilka minut By przygotować ciasto na karpatkę potrzebne Ci będą: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 dużych jajek 150 g masła proszek do pieczenia sól Ciasto na karpatkę, w przeciwieństwie do większości znanych i lubianych wypieków, wymaga sparzenia. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 200g masła ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100g czekolady gorzkiej 2 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem. Pieczenie ciasta na karpatkę Przygotowane ciasto na karpatkę podziel na dwie części. Piekąc ciasto na karpatkę, przygotuj krem, który znajdzie się między jego warstwami. Sprawdź, jak zrobić ciasto na karpatkę, które nie opada i ma idealną grubość! Przez kilka minut ucieraj masę, by ciasto na karpatkę było idealnie gładkie. Powtórz czynność z drugą porcją ciasta na karpatkę. Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskich stołach. Pierwszą z nich wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Karpatkę wstaw na około 3 godziny do lodówki. Pamiętaj, by w trakcie pieczenia nigdy nie otwierać piekarnika – chłodne powietrze spowoduje, że karpatka opadnie i będzie pozbawiona typowych dla siebie pagórków. Krem do ciasta na karpatkę