Lista składników 3 czubate łyżki kaszy jaglanej (sypkiej, przed ugotowaniem) garść orzechów (u mnie 3 włoskie i 7 nerkowców, dla dzieci poniżej roku zastąp pestkami dyni i słonecznikiem) garść rodzynek (można pominąć lub dać inne suszone owoce) 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 1 czubata łyżeczka miodu (dla dzieci poniżej roku zamień na inne słodziwo) 1 czubata łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego amarantus ekspandowany do obtoczenia kulek woda do gotowania kaszy Sposób przygotowania Kaszę jaglaną kilka razy płuczę w ciepłej wodzie, a następnie zalewam czystą wodą (minimum dwa razy tyle wody co kaszy). Kulki jaglano-karobowe na katar 2017-11-07 13:32:18 Zapisz przepis Drukuj przepis Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Gdy tylko w nosie malucha pojawia się katar każdy rodzic od razu wchodzi na pełne obroty, aby pozbyć się niechcianego gluta. U nas sytuacja jest o tyle niepokojąca, że Kalina ma wrażliwe uszy (a zwłaszcza prawe) i każdy katar może zmienić się w zapalenie błony bębenkowej (jedno zapalenie już za nami). O prozdrowotnych właściwościach karobu dowiedziałam się zupełnie przypadkiem – no cóż, człowiek uczy się całe życie. W takich sytuacjach do akcji rusza nie tylko nebulizator, ale także kasza jaglana oraz inne przeciwzapalne i odśluzowujące produkty. Kaszę gotuję na bardzo małym ogniu do momentu aż wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Podczas infekcji warto karob dosypywać gdzie tylko się da, np. do jogurtu, owsianki, kisielu, muffinek, placuszków. Kalinka wciągnęła 3 sztuki na poczekaniu, a 2 kolejne zniknęły w drugiej turze. Zwróć uwagę, aby temperatura kaszy nie przekraczała 40 stopni, ponieważ miód straci swoje prozdrowotne właściwości. Ja zdecydowałam się połączyć go z kaszą jaglaną i ulepić kulki mocy.