Paszteciki z pieczarkami! Idealne na święta.

Asia
Przekąski
29.11.2017 20:43
Paszteciki z pieczarkami! Idealne na święta.

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka 80 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 2 roztrzepane jajka (jedno do farszu, drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem) sól, pieprz kminek do posypania pasztecików Paszteciki z pieczarkami – przepis krok po kroku: Krok 1 Do kubka kruszymy świeże drożdże (20g), a następnie dodajemy 50 ml letniego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (450g), a także roztopione, przestygnięte masło (80 ml), resztę mleka (100 ml), jajko, rozczyn oraz sól (1/2 łyżeczki). Paszteciki z grzybami Koniecznie wypróbuj moje paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami! Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli drobno posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), a także posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). U mnie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Domowe paszteciki z pieczarkami wychodzą mięciutkie, na maślanym, drożdżowym cieście. Najpierw trzeba je opłukać i następnie zalać wrzątkiem (odstawić na minimum 20 minut). Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Smażymy na średnim ogniu, co chwilę mieszając (przez 5-7 minut). Odstawiamy jeszcze paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn zapełni całkowicie kubek. Jedynie na wigilię zawsze podaję barszcz z uszkami. Krok 10: Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Jak dla mnie paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu czerwonego. Zwykle wierzch oprószam kminkiem, bo tak je u nas zawsze podawała babcia i takie mi po prostu bardzo smakują. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki z pieczarkami. Krok 3 Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/paszteciki-z-pieczarkami/