Roladki ze szpinakiem na grzybowym sosie

Ewa
Obiad
29.11.2017 7:33
Roladki ze szpinakiem na grzybowym sosie

Miejcie to na uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz, przyprawa uniwersalna Grzyby moczymy około 1 godzinę w zimnej wodzie. Był to w zasadzie jedyny taki czas kiedy ochoczo te zeszyty prowadziłam;) Zeszyty – bo w jednym miałam przepisy do wypróbowania, a w drugim już te sprawdzone, które chciałabym wykonać ponownie. Jedynie z wyglądu może nie każdemu odpowiadać taki kolor mięsa, bo jest ono – nie bójmy się użyć tego określenia – blade;) Co do sosu zaś, to jest w nim wyczuwalny ser pleśniowy. Po tym czasie gotujemy je przez kolejną godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły. Teraz pewnie bym sobie je wydrukowała (najlepiej razem ze zdjęciami), ale wtedy… kto miał w domu drukarkę?;) Wracając jednak do samego przepisu. Ja tym razem zagapiłam się i nie sprawdziłam gramatury grzybów – użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Każdą roladkę układamy na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Oczyszczone filety kroimy na porcje (pamiętajmy jednak, że to mają być roladki, więc kawałki nie mogą być zbyt małe), rozbijamy je delikatnie. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na około 40-45 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem (można również użyć przyprawy uniwersalnej – choć ja ją pominęłam).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/11/29/roladki-ze-szpinakiem-na-sosie-grzybowym/