Czebureki tatarskie pierogi

Bernadeta
Obiad
28.11.2017 12:32
Czebureki tatarskie pierogi

Przepis od Twardy Szparag. Czebureki - tatarskie pierogi ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę masła 1 jajko 1 łyżka spirytusu lub octu farsz: ok. 250 g tłustej wieprzowiny ok. 150 g wołowiny 2 cebul, 1/2 szklanki kefiru posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej do głębokiego smażenia To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem. Na porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy białkiem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Dodajemy łyżkę spirytusu lub octu, wbijamy żółtko i dokładnie wyrabiamy na stolnicy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: surowe, mielone mięso mieszamy z kefirem i przyprawami. Jeśli okaże się, że mąki jest za wiele, dodajemy porcjami gorącą wodę, aby wszystko ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2016/12/czebureki-tatarskie-pierogi.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta