Tarta z tuńczykiem

Bernadeta
Zapiekanki
29.08.2017 22:01
Tarta z tuńczykiem

Nastepnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okragły placek i wkładamy do wysmarowanej formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min. Przepis pochodzi z Słodkie i pikantne placki Anne Wilson z 1994 w którym autorka zastosowała do tarty gotowe ciasto na strudel a ja zamieniłam je na półkruche i wydaj mi sie że jest to całkiem dobre rozwiązanie. Po wyjęciu formy z piekarnika wysypujemy ziarena fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min., az sie wierzch zetnie i zrumieni. mąki pszennej 1/3 kostki masła jajko łyżka lodowatej wody szczypta soli farsz: puszka tuńczyka odsączonego z zalewy puszka tuńczyka odsączonego z oliwy 1/2 szkl. majonezu szklanka śmietany 18% 3 cebule posiekane 3 jajka lekko ubite widelcem 1/2 szkl. sera utartego (najlepiej cheddar lub gouda) 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki szczypta pieprzu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2011/03/tarta-z-tunczykiem.html