Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką

Magdalena
Przekąski
27.11.2017 9:02
Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką

Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką od Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną 🙂 Spróbujcie i Wy. Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe) 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru szczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 4-5 liście świeżej bazylii sól i pierz do smaku kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania ser Mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Można w całości, ale ja każdy przecinam na pół aby nie przypiekł się za mocno podczas pieczenia (plasterki mogą wystawać poza ciasto). Układamy w małych odstępach w małej formie (u mnie aluminiowa, w przypadku używania tradycyjnej foremki najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia). W małej miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, 2 obrane i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku, posiekane liście bazylii, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Z ciasta formujemy kulkę i zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 1 godziny). Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Dziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-zawijane-buleczki-czosnkowe-z-szynka/