- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 75 min
Składniki
pół kg mąki pszennej
ok. 300 ml mleka
drożdże instant 1,5 paczuszki, lub naturalne 8g
60 g masła
1/4 szkl.cukru
2 żółtka
cukier waniliowy ( opakowanie)
1 łyżeczka soli
Przepis
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i cukrów, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie mleko z rozpuszczonymi składnikami, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub masłem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z ciasta wałek, który kroimy na 10-11 pasków,z każdego paska formujemy okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia ok 15-20 min.
Mam nadzieje, że przepis Wam się przyda:) zapraszam na mojego bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
Zrobicie takie bułeczki u siebie w domu?