Jak kupować pakowaną wędlinę? Zwróć uwagę na te informacje!

Jak kupować pakowaną wędlinę? Zwróć uwagę na te informacje!
18Lis

Kupując wędlinę w paczce, musimy zwracać uwagę na kilka ważnych informacji. Dzięki temu unikniemy jedzenia podrobionej, mocno przetworzonej, nieświeżej i napakowanej chemią szynki. Na co warto zwrócić uwagę kupując pakowaną wędlinę?

Zdjęcie Jak kupować pakowaną wędlinę? Zwróć uwagę na te informacje! #1

Zwróć uwagę na ilość mięsa

Pierwszym krokiem zawsze powinno być sprawdzenie, ile mięsa znajduje się w wędlinie. Czasem wartości podane są w procentach, a czasem w gramach. Warto więc wiedzieć, że podczas produkcji mięso zmniejsza swoją wagę. Ważne więc, aby masa mięsa podawana w gramach była większa, niż masa całego produktu.

Nie sięgaj po produkty, które zawierają mniej niż 80-90% mięsa.



Skład

Skład wędliny powinien być krótki i przejrzysty. Im mniej dodatków na liście, tym lepiej. Producenci bardzo często stosują liczne zagęstniki, które mają zwiększyć ilość wyprodukowanej wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są

  • białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
  • skrobia modyfikowana (E 1414)
  • błonnik z bambusa
  • guma guar
  • karagen (E 407).

Poza zagęstnikami, w składzie często widnieje olej palmowy, konserwanty, przyprawy, czy dodatki warzywne.

Zdjęcie Jak kupować pakowaną wędlinę? Zwróć uwagę na te informacje! #2

Ilość tłuszczu

Dobra wędlina nie powinna zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu. Warto więc sprawdzić w tabeli procentową ilość białka. Im więcej białka w produkcie, tym stosunkowo mniej tłuszczu. Dobrej jakości wędlina powinna zawierać przynajmniej 16 g białka na 100 g produktu.



Sprawdź datę ważności i wygląd

W opakowaniu wędliny nie powinien znajdować się żaden płyn. Co więcej, opakowanie nie powinno być napompowane powietrzem. Taki wygląd wędliny może wskazywać na to, że jest zepsuta.

Wędlina zrobiona z jednego gatunku mięsa zawsze będzie zdrowsza, niż mieszanka różnych mięs i mięsa oddzielonego mechanicznie. Ważne więc, aby przyjrzeć się, czy wędlina jest mocno rozdrobniona. Im mniej rozdrobniona, tym większa szansa na to, że jest dobrej jakości.

Wędliny, nawet te wysokiej jakości, nigdy nie będą zdrowsze, niż czyste mięso w kawałku. Raz na jakiś czas można jednak po nie sięgać. Warto jednak stawiać na jakość, a nie na ilość. Lepiej zapłacić więcej za wysokiej jakości produkt i jeść do rzadziej.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ