Wytrawna tarta z cukinią i oliwkami

Dagmara
Przekąski
29.11.2014 16:57
Wytrawna tarta z cukinią i oliwkami

Przepis

Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią i oliwkami:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 kulka mozzarelli

100 ml kwaśnej śmietany

garść świeżych liści bazylii

kilka czarnych oliwek

1/3 cukinii

2 jajka

sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)

2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut do "odetchnięcia". Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną