Krokiety z kurczaka

Ewelina
Obiad
19.02.2015 11:06
Krokiety z kurczaka

Przepis

Składniki na 12 sztuk:

4 pojedyncze filety z kurczaka (można zrobić z połowy porcji )

25 g masła

1 szklanka mleka

80 g mąki pszennej

kilka sucharków niesłodzonych

1 jajko

kilka gałązek natki pietruszki

sól

pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Filety po umyciu zmieliłam w maszynce.

Sucharki rozdrobniłam na piasek.

Jajko zmiksowałam.

Natkę posiekałam.

Zrobiłam sos:

W rondlu roztopiłam masło, a następnie wsypałam 2 łyżki mąki (z 80 g) i mieszałam za pomocą rózgi. Podgrzewałam na małym gazie i kiedy już masa zaczęła gęstnieć cienkim strumieniem wlewałam mleko. Zwiększyłam gaz żeby masę doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszałam, żeby nie było grudek. Po około 5 minutach przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i przecedziłam przez gęste sitko. Odstawiłam.

W misce wymieszałam pozostałą mąkę i zmielone sucharki.

Do miski ze zmielonym mięsem wlałam sos, wsypałam posiekaną natkę, przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam łyżką żeby się wszystko dobrze połączyło. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 1 godzinę.

Nabierałam zwilżonymi w wodzie dłońmi masę mięsną, formowałam krokieciki na kształt wrzeciona, zanurzyłam w rozmąconym jajku i panierowałam w mące z sucharkami.

Na patelni rozgrzałam olej i na gorący tłuszcz kładłam moje krokieciki. Smażyłam na średnim na rumiano z obu stron.

Najpierw wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym a potem przełożyłam na półmisek.

Krokieciki podałam z ryżem...

i polałam sosem Mornay...

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną