Kluski śląskie

Obiad
29.11.2020 9:54
Kluski śląskie

Kluski śląskie – 4 porcje Ziemniaki ugotowane 670 g Mąka ziemniaczana 100 g Sól 0.5 łyżeczki Oliwa 10 g Dodatkowo: Mielone mięso wegańskie 1 opakowanie Modra kapusta do podania Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia dokładnie je zagniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Wydaje mi się, że jest to tak bardzo kultowe danie kuchni polskiej, że aż szkoda nie przygotować go od czasu do czasu. Nie dość, że po prostu wyglądają ładniej, kiedy są tak uformowane, to wgłębienie pełni również rolę miejsca, w którym zostaje sos. Wystarczy po uformowaniu ułożyć na papierze do pieczenia – na deseczce – wstawić na parę godzin do zamrażarki. Na szczęście odważyłam się popełnić to tradycyjne polskie danie, czyli ziemniaczane kluski z charakterystycznym wgłębieniem. Kluski te w większości przypadków podaje się z sosem, mięsem i modrą kapustą. Nigdy nie jadłam klusek śląskich i tak było do momentu kiedy nie zrobiłam ich sama. Ja lubię je podawać z podsmażonym, roślinnym mięsem mielonym i modrą kapustą. Chociaż tradycyjnie do ugotowanych ziemniaków nie dodaje się mąki pszennej tylko ziemniaczaną. Tym bardziej, że jest to świetna potrawa dająca wiele możliwości podania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/kluski-slaskie/