Czy PRAWIDŁOWO ugotować młode ziemniaki?


                    Czy PRAWIDŁOWO ugotować młode ziemniaki?
19Lip

Sezon letni w pełni, wiec zaczęła się i pora na świeże warzywa i owoce. Warto korzystać z dobrodziejstw natury, ponieważ kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Możemy już dostać w sklepach również młode ziemniaki, które w połączeniu z młodym koperkiem, masełkiem i kotletem są polskim podstawowym obiadowym daniem. Jak ugotować młode ziemniaki, żeby były jeszcze pyszniejsze, dowiecie się z poniższego artykułu.

Zdjęcie Czy PRAWIDŁOWO ugotować młode ziemniaki? #1

Uniwersalne warzywo

Ziemniaki to warzywa, które są bardzo uniwersalne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być głównym składnikiem lub dodatkiem do niektórych dań. Młode ziemianki można ugotować, piec je w piekarniku, grillować lub nawet wcale nie obierać, ponieważ ich skórka jest bardzo cienka. Możliwości jest wiele, jednak zawsze należy poddać je obróbce termicznej przed zjedzeniem.

Sposób przygotowania

Jeśli chcemy, aby młode ziemniaki równomiernie się ugotowały, to należy do gotowania wybierać ziemniaki podobnej wielkości. Wszelkie miękkie lub uszkodzone należy wyrzucić. Młode ziemniaki można gotować w skorupkach, ponieważ ich skórka jest cienka i można ją zjeść.

Przed gotowaniem należy je jednak porządnie umyć gąbką lub szczotką, jednak nie należy używać do tego żadnych detergentów. Jeśli młode ziemniaki pokroimy na mniejsze części, wtedy ich czas gotowania może się skrócić. Normalnie takie warzywa gotują się od 10 do 20 minut.

Zdjęcie Czy PRAWIDŁOWO ugotować młode ziemniaki? #2

Sposób gotowania

Ziemniaki należy dokładnie umyć. Można wrzucić je do zimniej wody, posolić i poczekać aż zaczną się gotować, ale można wrzucić je już do gotującej się i osolonej wody.

Na 1 kg ziemniaków powinno się dać 1 czubatką łyżeczkę soli. Jeśli kroimy ziemniaki na mniejsze części, wtedy powinniśmy układać je tak, aby nie przylegały one płasko do garnka, ponieważ wtedy szybciej mogą się przypalić.

Gdy woda z ziemniakami zacznie się gotować, wtedy należy zmniejszyć odrobinę gaz, odchylić nakrywkę, aby para wodna miała gdzie uciekać i gotować je tak około 20 minut. Warto jednak od czasu do czasu nakłuć je widelcem i sprawdzić, czy są już ugotowane.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja