Szarlotka z bezą i śliwkami

Agata
Ciasta
19.10.2020 9:02
Szarlotka z bezą i śliwkami

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 200 g śliwek Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Mówię Wam, jest pysznie! Szarlotka z bezą i śliwkami Szarlotka z bezą i śliwkami Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/10/szarlotka-z-beza-i-sliwkami.html
Kulinarne przygody Gatity

Kulinarne przygody Gatity

Agata

facebook

instagram